Επίσκεψη στο μοναστήρι του Οσίου Παταπίου

Εσείς έχετε επισκεφτεί το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου; Σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από το ξενοδοχείο μας, το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου βρίσκεται σε υψόμετρο 650 - 700 μ., στα Γεράνεια Όρη, στο Λουτράκι. Ο περιβάλλων χώρος έχει μια μεγάλη αυλή, πέτρινες βρύσες με πόσιμο νερό & προσφέρει μια υπέροχη θέα προς το Λουτράκι, την Κόρινθο αλλά & τον Κορινθιακό & Σαρωνικό κόλπο. Το μοναστήρι είναι γυναικείο & φιλοξενεί 40 μοναχές, οι οποίες θα σας καλωσορίσουν με ζεστό ελληνικό καφέ & λουκούμια. Σε αντίθεση με άλλα μοναστήρια, το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου μπορεί να φιλοξενήσει και γυναίκες που θα ήθελαν να γνωρίσουν για λίγο από κοντά τον μοναστικό τρόπο ζωής.

Image credits: SFINTI SI ICOANE

Λίγα λόγια για τον Όσιο Πατάπιο

O Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4οαι. στην Θήβα της Αιγύπτου. Έζησε απομονωμένος στην έρημο και δεν επέτρεπε στον εαυτό του να δοκιμάσει την παραμικρή ευχαρίστηση, εκτός από ελάχιστο ύπνο. Ο Όσιος Πατάπιος άρχισε να στενοχωρείται, βλέποντας τους ανθρώπους να τρέχουν κοντά του και να τον θαυμάζουν για την ασκητική του ζωή και για την αγιότητα του βίου του. Γι' αυτό, αφού έμεινε χρόνια στην έρημο της Θηβαΐδας, ύστερα για να χαθούν τα ίχνη του, έφυγε και μετοίκησε στην Κωνσταντινούπολη.

 

Image credits: Visit Loutraki

Στο μοναστήρι βρίσκεται και η Τίμια Κάρα της Αγίας Υπομονής, η οποία, πριν γίνει μοναχή ήταν η αυτοκράτειρα Ελένη, η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου και είχε θέσει υπό την προστασία της το Λείψανο του Οσίου Παταπίου. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο συγγενής των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων και ανιψιός της Αγίας Υπομονής, Αγγελής Νοταράς, προκειμένου να προστατεύσει το Σκήνωμα το μετέφερε στο Λουτράκι σε ένα σπήλαιο. Στο μοναστήρι βρίσκεται η λάρνακα που περιέχει το ιερό λείψανο, το οποίο είναι ενδεδυμένο με το ρούχο του μοναχού. Κάποιοι λένε πως το βαθούλωμα που υπάρχει στο έδαφος, έγινε από τις γονυκλισίες των πιστών μπροστά στο σκήνωμα του Οσίου.

Image credits: Visit Loutraki

 

Το μοναστήρι είναι ανοιχτό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. 

 

Πηγή: Experience Corinthia